Teater och film

Film och bio i Kronobergs län

I Kronobergs län finns det flera olika biografer som erbjuder ett stort utbud filmer att välja mellan. En av dessa är Moheda bio som drivs ideellt av Moheda Scoutkår. Denna biograf har ett mindre urval filmer, men ändå något för alla. Filmer som den nya Skönheten och odjuret, eller den omtalade Sameblod finns båda som alternativ, liksom Smurfarna och Klas Klättermus för den yngre publiken.

Svensk Filmindustri har också biografer i länet som tillhandahåller alla de nyaste titlarna, och Maxim har biografer i Laholm, Markaryd och Ljungby. Maxim erbjuder både vanliga filmer och en filmfestival där de under några dagar har ett extra stort urval av spännande och ibland mindre välkända titlar.

Teater och film

Teater och föreställningar

För den som är intresserad av teater finns bland annat Regionteatern i Växjö. Under hösten 2017 och våren 2018 kommer fyra olika teaterföreställningar spelas upp, utöver de två dansnummer som också dyker upp efter sommaren.

Mirabell och Astrakan är en föreställning som lämpar sig för både barn och vuxna, och handlar om hur dessa två väntar i en lekpark på att Någon ska komma dit och lösa alla deras problem. De försöker i början bli av med varandra, då de är rädda att Någon inte kommer dyka upp om den andre är där, men snart börjar de inse att de inte vet riktigt vad de väntar på, eller varför. Kanske väntar de egentligen på något annat än Någon, och kanske har de redan hittat det?

Den andra av dessa fyra föreställningar är Clownen Jac som baserar sig på Hjalmar Bergmans roman om Jonathan Borck, eller Clownen Jac. Föreställningen handlar om kändisskapets baksida, då den rika och berömda Jacs karriär bygger på historien om en väns död. Vad händer när Jac blir äldre och inte längre vill hålla uppe en fasad eller bygga på de lögner som gjort honom rik, utan vill berätta sanningen om sitt liv för alla?

De två sista föreställningarna har ett mer utbildande syfte. Föregångerskan är en humorfylld och vass monolog om kampen för kvinnors rösträtt, vad som hände efteråt och vad som har hänt fram till idag. Hetero är i sin tur en föreläsning om heterosexualitet i förhållande till normer och andra sätt att definiera sin sexualitet. Vad är normalt och vad innebär det att vara heterosexuell? Föreställningen passar den som vill få nya perspektiv eller bara lära sig mer om ämnet.