Musik, festivaler och konserter

I Kronobergs län finns det ett rikt musikliv. Det är lätt att tro att det mesta händer i Växjö, som är Kronoberg läns största stad. I Växjö händer det i och för sig mycket. Man har till exempel ett konserthus där det ordnas konserter av många olika typer, och på Palladium finns en alternativ scen för kulturlivet, och då bland annat för musik, bio, stand up och fotokonst. Trots allt är Kronoberg mer än Växjö, det är ett stort län, och det händer saker också på andra håll.

Musik i Syd

Musik i Syd är en organisation som skapar ett brett utbud av musik för Skåne och Kronoberg. Arrangemangen turnerar runt och kan därför komma även till mindre orter, något som är en av huvudtankarna med Musik i Syd. Man erbjuder mycket kultur för barn och unga, men också folkmusik, jazz, klassisk musik, och ibland något annat. Man samarbetar med lokala arrangörer.

Musikriket

En arrangör som ofta samarbetar med Musik i syd är Musikriket. Musikriket har tanken att man ska kunna ta del av musik överallt, även på landsbygden eller i mindre orter. Man arrangerar konserter i norra Skåne och i Kronoberg, och det kan vara alla möjliga sorters musik.

 Musik, festivaler och konserter

Korrö folkmusikfestival

Korrö är en liten by söder om Växjö, och där ordnar man i slutet av juli varje år en folkmusikfestival. På festivalen finns konserter och möjlighet till dans. Det är vanligt med buskspel, och den som vill kan skriva upp sig för att spela för publik eller till dans under festivalen. Dessutom ordnas kurser som pågår i flera dagar, och ett läger för ungdomar mellan 15 och 23 år. Lärare på kurserna och lägret är kända folkmusiker. 

Det som började som en liten tillställning på 1980-talet har med tiden växt. Festivalen drar folk från hela Europa, och har blivit ett av de största och mest omtalade folkmusik-arrangemangen i Sverige.

Musik i Sagobygd

Musik i Sagobygd var tidigare ett eget arrangemang, men är numera en del av det mer kända Ljungby Berättarfestival. I Musik i Sagobygd har man fokus på den berättande musiken, som kan vara musik med sång i vilken genre som helst, eller instrumental musik. Då tänker man sig berättartemat på ett annat sätt (det kan ju inte finnas i texten) och tonerna får föra sin egen talan. Ljungby Berättarfestival med Musik i Sagobygd ordnas i juni varje år.

Övrigt utbud

Även de mindre orterna i Kronoberg har sina lokaler för musikarrangemang. Det kan vara konserthus, folkets park eller ett kulturhus. På biblioteken ordnas musikaftnar ibland, och nästan överallt finns det engagerade amatörer. Man hitatr dem tex i musikskolor, på det estetiska gymnasieprogrammet, eller i studieförbunden.

Kyrkorna har en lång tradition av att ordna musikgudstjänster och konserter, och söker man efter klassisk musik kanske det är där man hittar det största utbudet, i alla fall om man ska se vem som har ett utbud som når till störst yta av Kronobergs län. Det brukar även vara populärt i kyrkorna att ordna konserter med musiker som framför visor, pop eller jazz.