Spel är ett svenskt kulturarv

Kan spel verkligen vara ett kulturarv? Ja, spel kan berätta hur vi människor levde, skapade och gjorde förr i tiden. Det har sedan förts vidare till efterkommande generationer. Dagens spelande sker allt mer på nätet och skapar ett nytt kulturarv för kommande släktled. Hur vårt spelande kommer att påverka vårt kulturarv är något som bland annat Skövde högskola utforskat.

Seminarium för spelande och kulturarv

Skövde högskola har under flera år anordnat seminarium om kulturarv och spelteknologi där spelutvecklare och kulturarvsaktörer kan mötas för att utbyta erfarenheter. Besöksmål som museer använder sig allt mer av så kallad gamification vilket brukar diskuteras på seminariet. Ordet innebär att man skapar en mer interaktiv upplevelse för besökaren som på detta vis även lär sig.

Genom att högskolan i Skövde har tagit detta initiativ kan elever och personal från bland annat turismnäringen mötas för att spåna på idéer inför framtiden. Det är också ett bra sätt för högskolan att visa upp vad deras sammanlagt 500 spelutvecklare kan hjälpa till med och på så sätt även skapa eventuella framtida arbetsplatser eller praktikställen.

Ta del av föreläsningar

Youtube är inte bara fyllt med musikvideos, gulliga katter och tips till blackjack, här finns även föreläsningar att ta del av. ”Datorspel – ett barnsligt kulturarv?” är en intressant föreläsning av Björn Sjöblom som gavs under Digikult år 2017. Sjöblom är lektor och och forskare vid Stockholms Universitet och Tekniska museet. Han forskar främst om barn och ungdomars datorspelande.

Björn Sjöblom tittar också på Youtube och hur denna kanal kan användas för arbetet med att bevara och berätta om spel och spelande för efterkommande. Han menar att nya perspektiv på spelhistorien kan lyftas fram med etnografiska metoder kring hur vardagen ser ut för barn- och ungdomar idag. Kulturen är en ständig föränderlig process som skapas här och nu.